Anledningar till varför privatliv är betydelsefullt

Kunskap är makt; Kunskap om dig är makt över dig. Din information kommer att användas för att förutse dina handlingar och manipulera sättet du handlar, röstar, och tänker på.

Utan privatliv kan det vara så att du är så rädd för att du ska dömas av andra, att du inte vill prova eller lära dig ny saker, även om du inte skulle göra något fel.

Din personliga information och privata kommunikationer kan handplockas för att få dig att uppfattas som en dålig-, eller kriminell person, även om du inte är det.

Inte all information du har tillgång till är din att dela. Information som delats privat med dig av dina vänner, familj, och kollegor är inte din att avslöja för en regering, ett företag, eller en annan person.

Genom att utöva din rätt till privatliv, gör du det lättare för andra, såsom aktivister och journalister att göra detsamma utan att sticka ut.

Du döms inte och kommer inte att dömas efter dina egna standarder. Standarder skiljer sig mellan människor och organisationer, och standarder varierar över tid. Även om ditt beteende anses vara acceptabelt idag, kan det komma att användas emot dig imorgon.

Att dela personlig information, även med en part du litar på, innebär att informationen är utanför din kontroll och i risk för att bli hackad eller såld.

Sociala gränser skapas när vi har möjlighet att hålla delar av vårat liv privat. Det kan komma sig att du vill hindra personer, såsom tidigare partners, arbetsgivare, eller familj, från att känna till vissa saker om dig.


Nästa stegen

Vill du ta några steg skydda dig själv? Följ denna guide av Electronic Frontier Foundation.


Swedish translation by Daniel Eliassen