Waarom Privacy Uitmaakt

Kennis is kracht; kennis over u is kracht over u. Uw informatie zal worden gebruikt om uw acties te voorspellen en om de manier waarom u winkelt, stemt en denkt te manipuleren.

Zonder privacy, zou u misschien bang kunnen zijn dat u door anderen beoordeeld wordt, waardoor u geen nieuwe dingen wil proberen of leren; zelfs als u niks verkeerds doet.

In uw persoonlijke informatie en privécommunicatie kan selectief gewinkeld worden om u een slecht persoon of crimineel te laten lijken, zelfs als u dat niet bent.

Niet alle informatie in uw bezit is slim om voor u te delen. Informatie dat in het privé met u gedeeld wordt door bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s kan u niet zomaar delen met de overheid, een bedrijf of een ander persoon.

Door uw recht tot privacy te benutten, maak u het makkelijker voor anderen, zoals activisten en journalisten, om hetzelfde te doen zonder op te vallen.

U wordt en zal niet beoordeeld worden op u eigen normen en waarden. Deze verschillen per persoon, per organisatie en per tijd. Zelfs als u gedrag vandaag als acceptabel beschouwd wordt, kan het morgen nog tegen u gebruikt worden.

U persoonlijke data delen, zelfs met een partij die u vertrouwt, betekent dat het uit uw handen is en risico loopt om gehackt of verkocht te worden.

Sociale grenzen worden gesteld wanneer we delen van ons leven privé kunnen houden. U zou misschien willen voorkomen dat bepaalde mensen zoals voormalige partners, bazen of familie bepaalde dingen over u te weten komen.


Volgende stappen

Wil je stappen ondernemen om jezelf te beschermen? Volg deze handleiding door de Electronic Frontier Foundation.


Dutch translation by 09ymmit07.