Hvorfor privatlivet er vigtigt

Kendskab er magt, kendskab om dig er magt over dig. Din information vil blive brugt for at forudse dine handlinger og manipulere måden du shopper på, stemmer, og tænker.

Uden privatlivet er det muligt, at du er så bange for at du bliver dømt, af andre at du ikke vil prøve eller at lære nye ting, selvom du ikke gør noget forkert.

Din personlige information og private kommunikationer kan være specielt udvalgt for at få dig til at se ud som du er en skidt person eller en kriminel, selvom du ikke er det.

Ikke alle information som du kender, er dine til at dele. Information delt privat med dig af dine venner, familie, og kollegaer er ikke dine til at afsløre til en regering, virksomhed, eller en anden person.

Ved at udøve din ret til privatliv, gør du det nemmere for andre, såsom aktivister og journalister til at gøre det samme uden at stikke ud.

Du er ikke og vil ikke være dømt af dine egne standarder. Standarder er forskellige mellem folk og organisationer, og standarder ændre sig over tid. Selvom din opførsel er OK eller lovlig i dag, kan det blive brugt imod dig i morgen.

At dele personlig information, selv med en part som du stoler på, betyder det at det er ud af din kontrol og i fare for at blive hacket eller solgt.

Sociale grænser dannes når vi kan holder dele af vores liv private. Du må gerne forhindre nogle personer, såsom tidligere kærester, arbejdsgivere, og familie fra at vide nogle bestemte ting om dig.


Næste skridt

Vil du gerne gøre noget for at beskytte dig selv? Følg den her guide af Electronic Frontier Foundation.


Danish translation by swedenisntrealok.