Per què la Privacitat es Important

El coneixement és poder. Coneixement sobre tu és poder sobre tu. La teva informació pot ser emprada per anticipar els teus actes i manipular-te en la forma que compres, votes i penses.

Sense privacitat pot ser que tinguis por de ser jutjat per altres, que no provis o aprenguis coses noves, encara que no facis res malament.

La teva informació personal i les teves comunicacions privades poden ser triades amb cura i posades fora de context per indicar que ets una persona dolenta o un criminal, encara que no ho siguis.

No tota la informació que posseeixes és teva per a compartir. Informació que hagi sigut compartida amb tu per amics, família i companys de treball no és teva, i no tens la potestat per compartir-la amb el govern, companyies o altres persones.

Si utilitzes el teu dret a la privacitat, fas que sigui més fàcil per altres, com ara periodistes i activistes, perquè en facin ús sense destacar.

Els teus valors no seran els mateixos pels quals et jutgen o et jutjaran altres. Els valors varien segons les persones i les organitzacions, llocs i també poden variar amb el temps. Encara que et comportis bé ara i aquí, port ser que no sigui acceptable demà o a casa del veí.

Compartir informació, fins i tot amb parts que tenen la teva confiança, significa que perds el control sobre ella, i corres el risc que es perdi en una fuita, sigui ‘‘haquejada’’ o venuda.

La ‘‘compartimentalització’’ social es crea quan podem mantenir parts de la nostra vida privada. És possible que vulguis impedir que algunes persones, com exparelles, família o superiors a la feina; de conèixer algunes coses sobre tu.


Següents Passes

Vols fer les primeres passes per protegir-te? Segueix aquesta guia feta per la ‘‘Electronic Frontier Foundation’’


Catalan translation by iiqof.