Why Privacy Matters

The ability to maintain privacy from governments, corporations, and our peers is fundamental to a free, democratic, and equitable society.

WhyPrivacyMatters.org aims to collect easily understandable reasons why privacy matters in simple language. Learn more about why this site was created.

View the Project on GitHub

Per què la Privacitat es Important

El coneixement és poder. Coneixement sobre tu és poder sobre tu. La teva informació pot ser emprada per anticipar els teus actes i manipular-te en la forma que compres, votes i penses.


Sense privacitat pot ser que tinguis por de ser jutjat per altres, que no provis o aprenguis coses noves, encara que no facis res malament.


La teva informació personal i les teves comunicacions privades poden ser triades amb cura i posades fora de context per indicar que ets una persona dolenta o un criminal, encara que no ho siguis.


No tota la informació que posseeixes és teva per a compartir. Informació que hagi sigut compartida amb tu per amics, família i companys de treball no és teva, i no tens la potestat per compartir-la amb el govern, companyies o altres persones.


Si utilitzes el teu dret a la privacitat, fas que sigui més fàcil per altres, com ara periodistes i activistes, perquè en facin ús sense destacar.


Els teus valors no seran els mateixos pels quals et jutgen o et jutjaran altres. Els valors varien segons les persones i les organitzacions, llocs i també poden variar amb el temps. Encara que et comportis bé ara i aquí, port ser que no sigui acceptable demà o a casa del veí.


Compartir informació, fins i tot amb parts que tenen la teva confiança, significa que perds el control sobre ella, i corres el risc que es perdi en una fuita, sigui ‘‘haquejada’’ o venuda.


La ‘‘compartimentalització’’ social es crea quan podem mantenir parts de la nostra vida privada. És possible que vulguis impedir que algunes persones, com exparelles, família o superiors a la feina; de conèixer algunes coses sobre tu.


Següents Passes

Vols fer les primeres passes per protegir-te? Segueix aquesta guia feta per la ‘‘Electronic Frontier Foundation’’


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Please attribute this work to WhyPrivacyMatters.org.

Catalan translation by iiqof.